Monday, 19 November 2012

AIM19 iktiraf artis baru & ʻotaiʼ

Oleh Esme Johari Wahab dan Syanty Octavia Amry
am@hmetro.com.myMALAM gemilang buat Shila Amzah berterusan ibarat suatu ‘domino’ apabila lagu Patah Seribu muncul Lagu Terbaik dan Lagu Pop Terbaik pada malam kemuncak Anugerah Industri Muzik Malaysia 19 (AIM19), Sabtu lalu.

Majlis gemilang ini turut menyaksikan kumpulan Salammusik yang tampil dengan album Salammusik mengungguli kategori Album Terbaik. Kumpulan Mojo dengan gaya tersendiri, membuat kejutan meraih kategori Artis Baru Terbaik.

Lagu bertajuk Counting Days nyanyian Jaclyn Victor pula mengungguli Lagu Inggeris Tempatan Terbaik dan Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Wanita).

Raja Pop hadir dengan sut serba putih, Jamal Abdillah, meraih Persembahan Vokal Terbaik Di Dalam Lagu (Lelaki) menerusi lagu Bahagia Sementara dan Lagu Hip-Hop Terbaik bergandingan bersama Malique untuk lagu Aku Maafkan Kamu.

Majlis gemilang menyaksikan 19 kategori dihoskan Aznil Nawawi dan Adibah Noor dipancarkan secara langsung menerusi saluran Astro Ria dan Astro Mustika HD dari Stadium Malawati, Shah Alam.

Kejayaan Shila lebih bermakna apabila ditemani ‘cinta hati’. Shila juga mendapat perhatian ramai apabila mencium tangan Sharnaaz Ahmad. Ini kejayaan kedua buat Shila selepas bergelar juara Asia Wave 2012 di Shanghai, China, baru-baru ini.

“Saya bersyukur kerana ini anugerah pertama diterima selepas 12 tahun berkecimpung dalam industri muzik. Ini menjadi tanggungjawab berat kerana lagu Patah Seribu adalah lagu ciptaan dan lirik yang ditulis sendiri oleh saya.

“Saya tak pernah meletak harapan untuk menang apatah lagi meraih dua kejayaan serentak pada AIM19. Lagipun, tujuan saya datang hanya untuk membuat persembahan menerusi lagu itu.

“Menerusi Patah Seribu, saya tidak pernah terfikir untuk menang sebarang anugerah. Ini adalah anugerah paling indah dalam hidup sepanjang menyanyi di Malaysia. kejayaan ini menjadi dorongan untuk bekerja lebih keras,” katanya selepas menerima trofi yang disampaikan Datuk Hattan.

Jaclyn Victor dalam nada ceria menyatakan kejayaan beliau berkata: “Apa saya harapkan kali ini menjadi kenyataan. Saya berasa sangat dirahmati selepas bergelar juara Malaysian Idol lapan tahun lalu. Kejayaan itu menjadi bonus kerana bagi saya berada dalam senarai Top 5 pun sudah cukup bagus.”

Kata Jac lagi, dia terkejut kerana lagu Counting Days satu-satunya lagu vokal dalam album instrumental jazz Aubrey Suwito bertajuk Home.

“Lagu ini belum pernah didengar sesiapa dan tidak sangka ia membawa kemenangan dan tunggu pula album terbaru saya hadir pada hujung tahun ini atau awal tahun depan,” katanya.

Norman merangkap Pengerusi Persatuan Industri Rakaman Malaysia (RIM) berkata, penjurian dan pemilihan artis dalam membuat persembahan tidak membabitkan dirinya.

“Saya berharap tidak ada mana-mana pihak menimbulkan isu penyertaan beberapa artis KRU seperti, Jac, Mojo dan Forteen terhadap kemenangan mereka pada AIM19,” jelasnya.

Pengerusi AIM19, Rosmin Hashim pula berkata, persembahan AIM19 ditonjolkan merangkumi pelbagai genre dan merentasi pelbagai jenis muzik daripada pop, rock, balada, hip-hop dan vokal harmoni.

“Saya harap tidak wujud kontroversi kerana kami mahu menjadikan AIM medan terbaik untuk menggembirakan pelbagai pihak,” katanya.

Kumpulan Alleycats hebat kerana dipilih sebagai penerima anugerah Sri Wirama sebagai kumpulan paling lama bertahan selama 43 tahun sementara anugerah Kembara menjadi milik Mizz Nina.SENARAI PEMENANG AIM19

 • Lagu Nasyid Terbaik - Doa (Nora)
 • Lagu Pop Etnik Terbaik - Kuasa Cinta (Noraniza Idris & Black)
 • Lagu Hip Hop Terbaik - Aku Maafkan Kamu (Jamal Abdillah & Malique)
 • Lagu Inggeris Tempatan Terbaik - Counting Days (Jacyln Victor)
 • Artis Baru Terbaik - Mojo
 • Persembahan Vokal Berkumpulan Terbaik Di Dalam Lagu - Seperti Dulu (Forteen)
 • Video Muzik Terbaik - Sparkle (Yuna)
 • Lagu Pop Terbaik - Patah Seribu (Shila Amzah)
 • Lagu Rock Terbaik - Idola (Azlan & The Typewriter)
 • Lagu Bahasa Melayu Terbaik Yang Dipersembahkan Oleh Artis Luar Negara - Sudah Cukup Sudah (Nirwana Band)
 • Anugerah Kembara - Mizz Nina
 • Anugerah Sri Wirama - Alleycats
 • Persembahan Vokal Terbaik Lelaki Di Dalam Lagu - Jamal Abdillah (Bahagia Sementara)
 • Persembahan Vokal Terbaik Wanita Di Dalam Lagu - Jacyln Victor (Counting Days)
 • Album Terbaik - SalamMusik
 • Lagu Terbaik - Shila Amzah (Patah Seribu)
 • No comments:

  Post a Comment

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

  PSY - GANGNAM STYLE (강남스타일) M/V

  Dikir Barat - Budu

  Ramli Sarip - Teratai

  Scorpions - Wind Of Change (Moment Of Glory)

  Isabella (SEARCH Live concert 2004)

  Celine Dion - When i need you

  Awie Wings Alive 2006 - Sejati ( Set 3 )

  Richard Marx - Right Here Waiting (HD Live)

  M Nasir - Mentera Semerah Padi

  Michael Jackson - Billie Jean

  Sudirman - Salam terakhir

  Elton John - Sacrifice

  Ella - Sembilu

  Lionel Richie - All Night Long

  Jamal Abdillah - Azura

  Bukan Ku Tak Sudi - IKLIM

  Disana Menanti Disini Menunggu - Ukays

  Mega - Bayangan Gurauan

  LAMUNAN TERHENTI - ARIS ARIWATAN

  Rahmat - Siapa Dihati Mu

  Yuna - Terukir Di Bintang

  Sudah Cukup Sudah - Nirwana Band

  Anak Kampung - Jimmy Palikat

  WALI BAND-TAUBAT MAKSIAT(TOMAT)

  POKOK - Meet Uncle Hussain Ft. Hazama dengan lirik

  ungu-percaya padaku [HD] video clip

  Zivilia Band - Aishiteru Lyrics

  Halim Yazid - Bangkit Asal

  samad, wokyoh dan said kecek luar