Thursday, 11 October 2012

Kawan lama jauhkan diri

SAYA ada seorang rakan sekerja yang tua lima tahun daripada saya. Dulu dia amat baik dengan saya sehinggalah semakin hari dia semakin menjauhkan diri, malah tidak bercakap langsung dengan saya.

Sedar dengan perbuatannya, saya mula bertanya dan meminta maaf. Tetapi saya dimarahi dan memberitahu tiada apa-apa masalah dengan saya.


Jika saya bertanyakan hal kerja dengannya, dia langsung tidak memandang saya. Saya mula rasa rendah diri dan hilang semangat untuk bekerja.

Ramai yang menasihatkan supaya saya berdiam diri saja sehingga dia sedar. Dia seorang yang patuh pada ajaran agama dan tidak pernah meninggalkan solat.

ANIS,
Selangor


KAWAN atau rakan sekerja penting dalam menjalankan pekerjaan dan kehidupan seharian. Imam al-Ghazali (2005) menggaris lima karakter seorang kawan yang kita patut pilih, iaitu kawan yang mempunyai akal yang tinggi, berakhlak mulia, penuh dengan rasa takwa, tidak bersikap tamak dan sentiasa bersikap benar.

Seorang kawan bertanggungjawab membantu kawan ketika dalam kesusahan, menjaga rahsia dalaman seorang kawan dan menjadi tempat mengadu sekiranya ada masalah.

Seorang kawan dapat mempertahan diri kita daripada kritikan. Ia mudah memaafkan kesalahan dan memberi nasihat dan mengambil berat mengenai keluarga apabila kita meninggal dunia dan pelbagainya.

Berdasarkan kepada penerangan anda di atas, sememangnya anda merasa susah hati di atas apa yang terjadi di pejabat. Bagaimanapun, anda sudah mencuba untuk berbaik-baik dan mengeratkan hubungan.

Mudah-mudahan usaha itu merubah keadaan. Tidak salah berusaha lebih dalam menjalinkan kembali hubungan sesama kawan itu. Antara usaha lain ialah mencari sahabat lain yang mampu menjadi penghubung supaya ikatan silaturahim kembali terjalin seperti dulu.

 Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/04

Fikrah Dr. Salam
(Dr.Abdul Salam Muhammad Shukri jawab)  
 
Penolong Profesor Kulliyah Ilmu Kemanusian, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Dr.Abdul Salam Muhammad Shukri sedia membantu umat Islam yang berhadapan kemusykilan agama. Hantarkan masalah anda lengkap dengan nama, alamat penuh dan nombor telefon kepada Pengarang Rencana, Harian Metro, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpuratau e-mel kepada fikrah@hmetro.com.my

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PSY - GANGNAM STYLE (강남스타일) M/V

Dikir Barat - Budu

Ramli Sarip - Teratai

Scorpions - Wind Of Change (Moment Of Glory)

Isabella (SEARCH Live concert 2004)

Celine Dion - When i need you

Awie Wings Alive 2006 - Sejati ( Set 3 )

Richard Marx - Right Here Waiting (HD Live)

M Nasir - Mentera Semerah Padi

Michael Jackson - Billie Jean

Sudirman - Salam terakhir

Elton John - Sacrifice

Ella - Sembilu

Lionel Richie - All Night Long

Jamal Abdillah - Azura

Bukan Ku Tak Sudi - IKLIM

Disana Menanti Disini Menunggu - Ukays

Mega - Bayangan Gurauan

LAMUNAN TERHENTI - ARIS ARIWATAN

Rahmat - Siapa Dihati Mu

Yuna - Terukir Di Bintang

Sudah Cukup Sudah - Nirwana Band

Anak Kampung - Jimmy Palikat

WALI BAND-TAUBAT MAKSIAT(TOMAT)

POKOK - Meet Uncle Hussain Ft. Hazama dengan lirik

ungu-percaya padaku [HD] video clip

Zivilia Band - Aishiteru Lyrics

Halim Yazid - Bangkit Asal

samad, wokyoh dan said kecek luar