Thursday, 11 October 2012

Masalah keputihan bercampur darah

SAYA baru saja melahirkan bayi lima bulan yang lalu. Masalahnya, saya me�ngalami keputihan yang kadangkala keluar sedikit darah.

Adakah keadaan ini berbahaya? Apakah punca keadaan ini? Pada masa sama, saya juga mengalami masalah payudara kendur selepas bersalin. Adakah ia normal dan bagaimana untuk membuatkan payudara kembali kepada keadaan normal? Adakah sebarang produk yang sesuai untuk ibu yang menyusukan badan?


WANIE,
Lumut, Perak
ADAKAH anda sudah menjalani ujian Pap smear, baru-baru ini? Ini kerana ujian Pap smear disarankan ke atas setiap wanita yang pernah melakukan hubungan seks dan ujian ini elok dilakukan secara berjadual atau berselang tempoh tertentu.

Jika belum, eloklah anda pergi menjalaninya dengan mana-mana doktor sakit puan. Sewaktu ujian ini, doktor dapat melihat keadaan keseluruhan permukaan faraj dan juga permukaan pintu rahim luar (ektoserviks) sebelum mengambil sampel ujian terbabit.

Doktor juga boleh mengambil sampel keputihan untuk menganalisis kultur kuman. Lazimnya ia mengambil masa sekitar tiga hari sebelum diketahui keputusannya. Jika tiada kelainan dikesan, berkemungkinan pendarahan yang anda alami berpunca dari bahagian lebih atas iaitu dalam rahim.

Sewaktu kehamilan, payudara mengalami pertambahan saiz akibat perkembangan kelenjar alveolus yang menghasilkan susu di samping pengumpulan tisu lemak yang juga boleh berlaku akibat pemakanan berlebihan.

Selepas kelahiran dan penyusuan badan berhenti, kelenjar terbabit menjadi kurang aktif dan mengecil semula sementara hanya tisu lemak yang masih ada menjadikan payudara kelihatan mengendur serta tidak pejal seperti sebelumnya.

Sekiranya anda masih menyusukan badan dengan aktif, perubahan saiz ini masih belum ketara kecuali jika anda hanya menyusukan dari sebelah payudara saja.
Terdapat hormon yang menyerupai hormon kewanitaan (estrogen) yang dapat memberikan kesan keanjalan payudara.

Bagaimanapun, pengambilannya memerlukan pengawasan doktor kerana hormon ini juga berpotensi memberikan kesan negatif atau bahaya kepada payudara dan organ kewanitaan contohnya rahim.

 Artikel ini disiarkan pada : 2012/10/07


Doktor Adilah Ahmat (Dr Adilah Ahmat jawab)  
Jika anda menghadapi masalah kesihatan berkaitan perkara sulit yang sukar diselesaikan, Pakar Perunding Perbidanan & Sakit Puan dan Rawatan Kesuburan/IVF, Hospital Pantai Bangsar dan Hospital Pusrawi Jalan Tun Razak Kuala Lumpur.Hantarkan masalah anda lengkap dengan nama dan alamt penuh kepada Ruangan Pengelola Sakit Puan, Harian Metro, Balai Berita, 31 Jalan Riong, 59100 Kuala Lumpur atau e-mel kepada sakitpuan@hmetro.com.my

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

PSY - GANGNAM STYLE (강남스타일) M/V

Dikir Barat - Budu

Ramli Sarip - Teratai

Scorpions - Wind Of Change (Moment Of Glory)

Isabella (SEARCH Live concert 2004)

Celine Dion - When i need you

Awie Wings Alive 2006 - Sejati ( Set 3 )

Richard Marx - Right Here Waiting (HD Live)

M Nasir - Mentera Semerah Padi

Michael Jackson - Billie Jean

Sudirman - Salam terakhir

Elton John - Sacrifice

Ella - Sembilu

Lionel Richie - All Night Long

Jamal Abdillah - Azura

Bukan Ku Tak Sudi - IKLIM

Disana Menanti Disini Menunggu - Ukays

Mega - Bayangan Gurauan

LAMUNAN TERHENTI - ARIS ARIWATAN

Rahmat - Siapa Dihati Mu

Yuna - Terukir Di Bintang

Sudah Cukup Sudah - Nirwana Band

Anak Kampung - Jimmy Palikat

WALI BAND-TAUBAT MAKSIAT(TOMAT)

POKOK - Meet Uncle Hussain Ft. Hazama dengan lirik

ungu-percaya padaku [HD] video clip

Zivilia Band - Aishiteru Lyrics

Halim Yazid - Bangkit Asal

samad, wokyoh dan said kecek luar